Bodza szörp recept házilag

A bodza az egyik olyan növény, amely májusban borul virágba, és külsejével, illatával csak erősíti bennünk az életöröm érzését. És mint annyi más virágról, a bodzáról is elmondhatjuk, hogy nemcsak orrot és szemet gyönyörködtető, de széleskörűen fel lehet használni.

Mikor virágzik a bodza – és hogyan lehet felhasználni?

Ezek után talán nem véletlen, hogy rengeteg gyógytea tartalmaz valamilyen formában bodzakivonatot.

A bogyók egyébként augusztus-szeptember környékén érnek be. Magas a C-vitamintartalmuk, de cukrok, értékes szerves savak és színezőanyagok is találhatóak bennük, ezért ugyancsak sokoldalúan felhasználhatóak. Többek között például pikáns, ízletes dzsemet lehet készíteni belőle. De akár szörpöt, ételszínezőt és bort is szoktak előállítani ezekből a kis bogyókból.

A bogyójánál azonban virágzata jóval ismertebb és népszerűbb a konyhai finomságok kedvelői között. Hiszen ki ne ismerné az egyedi ízvilágú, nyári délutánokon kellemesen hűsítő, citromos aromájú bodzaszörpöt? Ez a finomság éppen ezekből a kis fehér virágokból készül.

A másik ismert felhasználása a bodza virágának a palacsinta ízesítése. Ez az ínycsiklandó nyalánkság úgy készül, hogy a tenyérnyi virágzatot belemártják a híg palacsintatésztába, majd kisütik. Ha eddig nem tetted, mindenképp kóstold meg, érdemes!

Bodza szörp recept házilag elkészítése:

Recept nyomtatása
Bodza szörp recept házilag
Mutatunk egy meglepően egyszerű bodzaszörp receptet, amely aztán minden évben újra és újra elkészíthetünk.
Bodza szörp
Fogás Italok
Keyword Bodza
Mennyiség
Hozzávalók
Fogás Italok
Keyword Bodza
Mennyiség
Hozzávalók
Bodza szörp
Elkészítés
  1. A cukrot és a vizet egy nagy fazékba összeöntjük és felforraljuk.
  2. A citromot kifacsarjuk vagy meghámozzuk, felkarikázzuk. (Ha biocitrommal van dolgunk, akkor egy alapos mosás is elegendő,nem kell hámozni.)
  3. Ha felforrt a szirup, hozzáadjuk a citromot, a virágokat és jól belenyomkodjuk, elkeverjük.
  4. Lefedve állni hagyjuk 3-4 napig, közben időnként megkeverjük.
  5. A virágokat, citromot szedjük ki szűrőbe az edény fölött, alaposan nyomkodjuk ki. Érdemes megkóstolni, ha keveselnénk a citromot, kevés citromsavval még javíthatunk rajta
  6. Ezután jön a dunszt, ami nem nagy kunszt. Választhatunk, hogy nedves vagy száraz dunsztot alkalmazunk. Ha szárazat, akkor az érlelést követően felforraljuk az egészet, és még forrón, szűrőn keresztül üvegekbe merjük, lezárjuk. A fedők csírátlanítása végett 5 percre fejre állítjuk őket. Ezután szorosan egymás mellé pakolva (akár be is tekerhetjük plédbe, konyharuhába) hagyjuk lassan kihűlni. Ha nedves dunsztot alkalmazunk, akkor az érlelés után üvegekbe szűrjük (ne legyen teljesen tele, 1-2 ujjnyi maradjon a nyakától) és egy nagy, konyharuhával bélelt fazékba állítjuk őket. Azonos hőmérsékletű vizet engedünk rájuk úgy, hogy az üveg magasságának kb. 2/3-áig érjen és főzni kezdjük. Gyöngyöző vízben hagyjuk kb. 20 percig, majd elzárjuk és hagyjuk kihűlni. Ha esetleg olyannyira a befőzés szerelmesei vagyunk, hogy befőzőautomata is van otthon, akkor abban 80 fokon, 20 percig automatázzuk.
  7. Ha már kihűltek, száraz és hűvös helyen, lehetőleg fénytől védve tároljuk.
  8. Ebből a mennyiségből kb. 5 liter bodzaszörp készül. Hígítási aránya ízlés szerint 1:4, vagy 1:5.
    Bodza szörp
Megjegyzés

Mikor virágzik a bodza – és mi mindenre jó?

Elsősorban gyógyhatása miatt olyan közkedvelt.

Virága segít a

  • méregtelenítésben,
  • vérzéscsillapításban,
  • megfázás, láz, influenza kezelésében.

Fekete bogyója mint gazdag vitaminforrás alkalmas:

  • felső légúti betegségek, megfázás, köhögés enyhítésére,
  • a herpesz vírus legyőzésére,
  • de számos influenzavírussal szemben is sikeresen felveszi a harcot.

Levele kiváló lehet:

  • reumás fájdalmak csökkentésére,
  • izzasztásra, lázcsillapításra,
  • valamint kiváló vizelethajtó készítmény.

Kérgét pedig a népi hagyományok szerint a természetgyógyászok férgek kiűzésére használták.

Szólj hozzá!